Veelgestelde vragen

Hoe koop ik Natuzzi-meubels?
Natuzzi verkoopt niet rechtstreeks aan consumenten. Niet via de fabrieken en niet via internet. Natuzzi-producten worden enkel verkocht via Natuzzi-winkels of geautoriseerde Natuzzi-detailhandelaren. De dichtstbijzijnde Natuzzi-winkel of dealer vindt u met onze Dealer Locator.

Wordt leder niet erg warm in de zomer en koud in de winter?
Leder past zich aan de omgeving aan. Het neemt de temperatuur van de ruimte of van uw lichaam over en behoudt vervolgens een gelijkmatige temperatuur die aangenaam voelt op uw huid.

Gaat leder na verloop van tijd barsten en afbladderen?
Nee, onder normale gebruiksomstandigheden zal leder na verloop van tijd niet barsten en afbladderen. Het kan wel voorkomen dat de toegepaste kleurafwerking barst of afbladdert. Net als met verf op een wand, kan ook dit meestal worden hersteld. U dient echter wel in het achterhoofd te houden dat dit niet in alle gevallen even gemakkelijk gaat. Ook kan het afwerkingproces littekens op het leder achterlaten.

Moet ik me zorgen maken als het oppervlak van mijn nieuwe lederen meubelstuk kleine lijntjes of vlekjes vertoont?
Aftekeningen zoals littekens, insectenbeten, rimpelingen en nerven zijn natuurlijke kenmerken van echt leder. Als u leder koopt van de Natuzzi Protecta-familie, dat dusdanig beschermd en afgewerkt is om een meer gelijkmatig en uniform karakteristiek uiterlijk te creëren, zult u minder aftekeningen zien. Leder afkomstig uit onze Natural-familie, zal juist meer natuurlijke aftekeningen vertonen. Denk hierbij aan insectenbeten, littekens en striae, maar ook aan kleurafwijkingen. Deze kleurafwijkingen kunnen binnen dezelfde huid ontstaan. Dit komt omdat we geen afwerking toepassen om het leder een gelijkmatige, uniforme kleur te geven, zoals we bij onze Protecta-producten wel doen. Deze aftekeningen zijn juist een teken van de authenticiteit van het leder en moeten niet als defecten worden beschouwd. Deze aftekeningen moet u juist zien als een keurmerk van echt en hoogwaardig leder.

Klopt het dat dieren niet speciaal gefokt worden voor de bekledingsindustrie?
Ja, dat klopt. Leder is in feite een bijproduct van de rundvleesindustrie. De grootste afnemer van leder is de schoenindustrie. Slechts circa tien procent van de mondiale lederproductie is bestemd voor meubels.

Ik heb huisdieren en ik wil niet dat mijn hond of kat het leder met zijn nagels beschadigt. Wat kan ik het beste doen?
Als u bang bent dat uw huisdier uw lederen meubelstuk beschadigt, kunt u het beste kiezen voor het meest geschikte leder voor een huis waarbinnen huisdieren leven. U kunt dan waarschijnlijk het beste kiezen voor onze Protecta-familie aangezien deze eenvoudiger is te repareren. Reparaties zijn in deze familie vermoedelijk ook minder zichtbaar vanwege de op deze ledersoort toegepaste kleurafwerking.

Waarom is de ene lederklasse duurder dan de andere?
De klasse van het leder wordt in grote mate bepaald door de oorsprong van de onbewerkte huid. Deze huiden zijn afkomstig uit alle werelddelen en worden gerangschikt op basis van het aantal natuurlijke kenmerken dat ze vertonen. Aangezien huiden met minder kenmerken zeldzamer zijn, zijn ze over het algemeen kostbaarder. Ook hebben ze minder bewerkingen nodig om geschikt te worden gemaakt als leder voor bekledingen. Huiden van het zuidelijk halfrond komen vaker voor en bezitten meestal meer van de karakteristieke lederkenmerken. Ze zijn ook minder soepel dan de huiden van het noordelijk halfrond. Het overgrote deel van de Protecta-familie bestaat uit huiden van het zuidelijk halfrond. Over het algemeen zijn de hogere lederklassen afkomstig van huiden van het noordelijk halfrond. Maar soms gebruiken we in onze Natural-collectie bepaalde huiden afkomstig van het zuidelijk halfrond. Natuurlijke huiden hebben van origine natuurlijke kenmerken en vertonen kleurafwijkingen. Dit is echter geen defect.

Hoe komt het dat de prijzen van lederen meubels zo van elkaar verschillen?
Een zeer belangrijk deel van de prijs van het eindproduct hangt nauw samen met de kenmerken van het leder. Naarmate de lederklasse hoger wordt, vermeerderd ook de kostprijs van het eindproduct. Maar daarnaast spelen er diverse andere factoren een rol in de prijsstelling. Denk hierbij aan zaken als afmetingen, type, onderstel en stikwerkdetails. Natuzzi spant zich zeer hard in om u te kunnen garanderen dat uw zitbank vanuit elke hoek een lust voor het oog is. Besluit u bijvoorbeeld om uw zitbank of zitbankonderdeel in het midden van uw kamer plaatsen, dan zullen de ontwerpdetails van de zitbank u absoluut opvallen.

Wat is het verschil tussen Natural- en Protecta-leder?
Natural-leder = onbewerkt leder = meer natuurlijke kenmerken/kleurverschillen. Protecta-leder = bewerkt leder = minder natuurlijke kenmerken/kleurverschillen.

Uit hoeveel verschillende soorten leder kan ik kiezen?
Natuzzi biedt u diverse lederproducten en elk product is weer verkrijgbaar in een keur aan kleuren. Sommige producten zijn dikker, anderen zijn dunner, sommigen zijn voorzien van een tweede kleur of zijn gebosseleerd, om een bepaald effect te creëren en anderen zijn juist weer vlak. Het volledige kleurenpalet verandert constant en bevat nu al meer dan 150 verschillende lederkleuren. De keuze is volledig aan u en geheel afhankelijk van uw smaak en levensstijl.

Wat betekenen al die verschillende termen van leder?
Split: alle lederen huiden worden gespleten omdat de huid te dik is om te worden gebruikt als bekleding of andere productievormen. In een speciale machine wordt de huid tot twee huiden gesneden. De onderste huid noemen we splitleer. Deze huid kan licht geschuurd (bijgewerkt) worden. Ook kan er een reliëf met een bijpassende nerfpatroon aan de huid worden toegevoegd. Hiermee wordt vervolgens de achterkant en zijkanten van de zitbank bekleed. Op deze manier worden de kosten enigszins verlaagd waardoor een bepaald prijspunt kan worden behaald. Splitleder is nog steeds 100% leder en krijgt exact dezelfde afwerkingsbehandelingen als het top nerf-gedeelte.
Topnerf: in het bovengenoemde proces is de bovenste huid het topnerf-gedeelte. Dit gedeelte wordt over het algemeen gebruikt op die plaatsen die meer worden belast. Dit komt doordat de vezels van topnerf-leder compacter zijn dan die van splitleder.

Volnerf: dit is topnerf-leder waarin het natuurlijke nerfpatroon van de huid wordt gebruikt. De nerven zijn nergens bijgewerkt.

Gecorrigeerd nerf: dit is topnerf-leder dat licht geschuurd is om wat van de natuurlijke kenmerken te verminderen. Van de diverse soorten correcties wordt licht schuren het meest toegepast. Hierbij worden de natuurlijke nerven volledig verwijderd waarna de huid voorzien wordt van een nerfvormig, gelijkmatig reliëfpatroon. Een andere vorm van correctie is de huid lichtjes te polijsten om zo de oneffenheden van de nerven te verwijderen.

Gebosseleerd nerf: leder met gebosseleerd nerf is voorzien van een nerfvormig reliëfpatroon dat met walsen in het leder is gedrukt. Dit kan net zo subtiel als een klein, natuurlijk ogend nerfpatroon of juist heel afwijkend, zoals een krokodillenpatroon.

Lederklassen: de belangrijkste beslissende factor van de klasse waarin leder valt is de herkomst van de onbewerkte huid. De prijs van het leder wordt bepaald door de klasse van het leder.

Pull-up-leder: dit leder wordt ook wel aniline-leder genoemd. Dit geverfde leder is voorzien van een laagje was of olie. Als het leder wordt gevouwen, wordt de was of olie in feite van het leder gescheiden. Dit zorgt ervoor dat de kleur lichter wordt.

Welke soorten vulling en ophanging worden er gebruikt?
Ecoflex-schuim: dit schuim met hoge weerstand wordt in alle Natuzzi-kussens gebruikt. Het wordt vervaardigd door onze IMPE-divisie en is geheel vrij van verontreinigende CFK-stoffen.
Schuim in verschillende concentraties: we gebruiken meer dan tien verschillende schuimconcentraties. Hierdoor kunnen we optimaal, op maat gemaakt comfort, ontwerp en ondersteuning bieden.
Opvulsel: een veelsoortige laag van thermisch samengeperste vezels, gewikkeld rondom het binnenste van de zitkussens om zo meer vorm en zitcomfort toe te voegen.
Singelband: dit gepatenteerde, elastische singelband van industriële sterkte wordt gebruikt in de zitting en rug voor de ophanging. Dit 100 % veerkrachtige materiaal, dat wordt gebruikt in de automobiel- en luchtvaartindustrie, neemt steeds vaker de plaats in van de traditionelere metalen veringen. Het gebruik van dit gepatenteerde singelband brengt veel kenmerkende voordelen met zich mee. Zo zorgt het over de gehele lengte van het framewerk voor gelijkmatigere steun, is het geluid- en roestvrij en kunnen er geen springveren door de kussens steken.

Welke constructies worden voor het framewerk gebruikt?
Deze constructies verschillen per model. We maken gebruik van bewerkte, samengestelde frames. Dit is een combinatie van stevige houtsoort als spar of beuken met fineerhout, vlokkenplaten, houtvezelplaten en een omhulsel van masoniet. Sommige frames bevatten metalen of zichtbaar houtsnijwerk. De ophanging maakt gebruik van een singelbandsysteem dat volledig duurzaam en veerkrachtig is. Dit houdt in dat de levensduur van het ophangsysteem van onze samengestelde frames gegarandeerd langer is dan de levensduur van iedere veerconstructie. Doordat het gemakkelijk toepasbaar is op alle meubelstijlen - van klassieke frames voorzien van kopspijkertjes tot moderne, open frames - profiteren al onze ontwerpen van deze constructiemethode.

Hoe zorg ik het beste voor mijn lederen bekleding?
In onze winkels kunt u een cleaning kit aanschaffen. Ook adviseren wij u uw lederen bekleding te reinigen met een neutrale, met water verdunde zeep en een droge doek. We raden het gebruik van conditioners of chemicaliën af. Uw zitbank behoudt het mooie uiterlijk voor de verwachte levensduur als u de zitbank regelmatig afstoft en vlekken reinigt zodra ze ontstaan. En onthoud dat leder een natuurlijk materiaal is dat in de loop der tijd van uiterlijk kan veranderen.

Meer informatie:
• LEDEREN BEKLEDING
• PROTECTA-LEDERCOLLECTIE
• NATURAL-LEDERCOLLECTIE

Kan zonlicht de kleur van mijn zitbank aantasten?
Alle ledersoorten zullen met de jaren wat vervagen. Leder dat direct aan zonlicht is blootgesteld zal eerder vervagen. Protecta-leder is langer bestand tegen vervaging dan Natura-leder.

Waarom rekt mijn lederen zitbank al na een aantal jaar uit?
Leder is een elastisch materiaal en de vorm is een afspiegeling van de mate waarin de diverse delen worden gebruikt. Net zoals nieuwe schoenen moeten worden ingelopen, moet ook uw bank worden ‘ingezeten’. Het uitrekken is dus geen defect, maar een natuurlijke kwaliteit die bij het leder hoort.


Deze site maakt gebruik van technische cookies, van derde partijen, die worden beheerd door sites van andere organisaties en voor remarketing, om je reclame te sturen die is aangepast aan jouw voorkeuren.
Wanneer je een van de elementen onder deze banner opent, stem je in met het gebruik van cookies.
Om het gebruik van cookies uit te zetten, kun je de paragraaf “Cookies geheel of gedeeltelijk uitzetten” lezen in onze privacyverklaring via de link
Privacybeleid